Szkoła Główna Mikołaja Kopernika

Dieta bogata w błonnik chroni przed infekcjami

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu w Cambridge wykazały, że skład mikrobiomu jelitowego pomaga przewidzieć, jak prawdopodobne jest, że ulegniemy potencjalnie zagrażającej życiu infekcji bakteriami z rodziny Enterobacteriaceae. Wyniki zostały opublikowane w „Nature Microbiology

Naukowcy przeanalizowali skład mikrobiomu jelitowego ponad 12 tysięcy osób z 45 krajów. Wykorzystując sztuczną inteligencję i zaawansowane metody obliczeniowe stworzyli profil mikrobiomu (swoisty podpis), który pozwala przewidzieć, czy jelita danej osoby są podatne na kolonizację przez Enterobacteriaceae, czy też nie. Wyniki okazały się być spójne dla różnych stanów zdrowia i różnych lokalizacji geograficznych.

W czasie badania zespół zidentyfikował 135 gatunków bakterii jelitowych, które zwykle występują jelitach osób wolnych od Enterobacteriaceae i najprawdopodobniej chronią przed infekcjami. Jednymi z najważniejszych okazały się bakterie z rodzaju Faecalibacterium, które rozkładają błonnik w diecie i produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – związki wspierające zdrowie jelit oraz chroniące przed infekcjami wywołanymi przez Enterobacteriaceae.

Wg autorów wyniki badania pokazały, że spożywanie większej ilości błonnika pomaga wspierać wzrost „dobrych” bakterii, a ograniczać „złych”, co znacznie obniża ryzyko zachorowania. Dotyczy to jednak wyłącznie błonnika przyjmowanego wraz z dietą. Probiotyki w tabletkach nie mają podobnego działania; ich stosowanie w dużo mniejszym stopniu zapobiega zakażeniom.

Przejdź do treści