Naukowcy z Uniwersytetu Nagoya w Japonii odkryli, że luteolina, przeciwutleniacz obecny w warzywach, może hamować proces siwienia włosów. Wyniki ich badań opublikowano w czasopiśmie „Antioxidants”.
Badania przeprowadzono na Uniwersytecie Nagoya w Japonii pod kierownictwem profesora Masashi Kato i Takumi Kagawy. Luteolina, występująca w warzywach takich jak seler, brokuły, marchew, cebula i papryka, była jednym z trzech badanych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzono na myszach, które genetycznie zaprogramowano do siwienia w sposób podobny do ludzi. Wykazały, że luteolina skutecznie zapobiega utracie pigmentu u myszy.
Wyniki badań zostały opisane na łamach pisma „Antioxidants”.

Podczas eksperymentu wzięto pod uwagę działanie trzech antyoksydantów – luteoliny, hesperytyny, diosmetyny. Celem była ocena ich właściwości zapobiegających siwieniu u myszy, które hodowano tak, aby siwiały jak ludzie. Różnica była wyraźnie widoczna: myszy, którym podano luteolinę, zachowały czarne futro, nawet gdy futro pozostałych gryzoni stało się szare, niezależnie od tego, czy luteolina była podawana zewnętrznie, czy wewnętrznie.