Naukowcy z Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego oraz Politechniki Poznańskiej opracowali produktoskop – narzędzie, które pozwoli wykrywać sytuację podwójnej jakości produktów, czyli takich, które w różnych krajach mają różne skład. Powstał on na zamówienie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Produkt wprowadzany na rynki Unii Europejskiej, występujący pod taką samą nazwą i w takim samym opakowaniu, musi mieć identyczny skład i właściwości (np. smak, zachowanie, trwałość). Jeżeli są inne, mamy do czynienia z tzw. dual quality, czyli podwójną jakością. To praktyka zakazana w UE, ponieważ wprowadza w błąd konsumentów.
Produktoskop jest programem opartym o sztuczną inteligencję. Naukowcy opracowali rozwiązanie, które umożliwia przetwarzanie tekstu, obrazów i dźwięku przy wykorzystaniu zaawansowanych algorytmów sztucznej inteligencji
Produktoskop będzie reagował natychmiast, gdy w sieci pojawi się recenzja sugerująca stosowanie dual quality. Dzięki temu UOKiK będą mógł od razu zbadać dany produkt, nie czekając na zgłoszenia konsumentów.
Program powstał w ramach grantu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) w ramach programu INFOSTRATEG III.